Ένα μικρό παράθυρο στη γνώση και στην τεχνολογία

 

 

Basic Stamp 2 board of education της parallax

21/12/2004  

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε την πλακέτα προγραμματισμού του Basic Stamp 2, board of education της parallax (www.parallxinc.com). Η τιμή της είναι λίγο "τσιμπημένη", αλλά πιστεύω ότι αξίζει τα λεφτά της. Μαζί με αυτήν θα χρειαστεί να αγοράσετε και το Module του Basic Stamp 2 (που στη φωτογραφία το βλέπετε τοποθετημένο πάνω στην πλακέτα).

Borad of Education

Ωστόσο υπάρχει και μια πιο φτηνή λύση. Αυτή είναι να αγοράσετε το ολοκληρωμένο PIC16C57C, με ενσωματωμένο το διερμηνέα PBasic της parallax. Το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο το αγοράζετε (γύρω στα 20$) έτοιμο από την ίδια εταιρία (www.parallxinc.com) σε χαμηλότερο κόστος, από το προηγούμενο module. Το μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να κατασκευάσετε την πλακέτα προγραμματισμού του, μόνοι σας. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι θα χρειαστείτε ένα εξωτερικό breadboard (διάτρητη πλακέτα). Η πλακέτα Board of Education της parallax, έρχεται με ένα μικρό breadboard ενσωματωμένο πάνω της (είναι η μικρή άσπρη πλακέτα που βλέπετε στην εικόνα).

 

Η πλακέτα προγραμματισμού του Basic Stamp  

Απαραίτητα Εξαρτήματα (πέρα από το ολοκληρωμένο PIC16C57C με τον ενσωματωμένο διερμηνέα από την Parallax)

1) 24C16 (μνήμη I2C)
2) Κρύσταλλος στα 20 MHz
3) 2 πυκνωτές 1000 μF στα 16V
4) 4 αντιστάσεις 4,7 ΚΩ
5) 8 αντιστάσεις 10 ΚΩ
6) 2 πυκνωτές 100 nF
7) 3 τρανζίστορ BC547
8) 1 σταθεροποιητή τάσης 7805 (με μια ψύκτρα, για να μπορείτε να τραβήξετε περισσότερο ρεύμα άφοβα)
9) Βάσεις για τα δύο ολοκληρωμένα
10) 1 θηλυκό σειριακό συνδετήρα των 9 ακροδεκτών για πλακέτα
11) 1 πλήκτρο ALPS
12) 1 απλό διακόπτη ON-OFF
13) 2 συστοιχίες από PINS
14) 1 clips για μια μπαταρία των 9V
15) 2 pins για jumpers, με τους ακροδέκτες σε γωνία
16) Μια διάτρητη πλακέτα
17) Καλώδιο (μονόκλωνο ή πολύκλωνο) το οποίο θα κόβετε για να κάνετε τις συνδέσεις
18) Καλάι
19) Κολλητήρι (χαμηλών Watt)

Το σωστό κυκλωματικό σχεδιάγραμμα φαίνεται παρακάτω:

κλικ εδώ ή πάνω στην εικόνα για να δείτε το σχέδιο σε μεγαλύτερες διαστάσεις

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε το κύκλωμα έτοιμο, πάνω στη διάτρητη πλακέτα. Η διαφορά με το προηγούμενο σχέδιο είναι ότι δεν έχω τοποθετήσει, πάνω στην πλακέτα, την μικρή breadboard. Αυτό έγινε επίτηδες γιατί το συγκεκριμένο κύκλωμα χρησιμοποιείτε σε κάποια ρομπότ. Για περισσότερα βλέπε την κατηγορία ρομπότ στη σελίδα των κατασκευών.

Είναι πολύ εύκολο να προσαρμόσετε το παραπάνω κύκλωμα σε μια πλαστική βάση και να προσθέσετε 2 σερβοκινητήρες. Με το τρόπο αυτό θα έχετε κατασκευάσει ένα μικρό (και απλούστατο) ρομπότ.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε με ποιόν τρόπο μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και απλά ένα μικρό ρομπότ. Για "πλαστική" βάση έχει χρησιμοποιηθεί χοντρό χαρτόνι (στην πραγματικότητα είναι χαρτόνια μέτριου πάχους, κολλημένα μεταξύ τους). Οι σερβοκινητήρες είναι κολλημένοι στη βάση του ρομπότ (και από την κάτω μεριά). Κολλημένη είναι και η θήκη για την 9 Volt μπαταρία.

Τα σέρβο είναι συνεχούς περιστροφής (continuous rotation) για να περιστρέφονται συνέχεια. Αν δεν είναι μπορείτε να τα "χακάρετε" με την κατάλληλη διαδικασία.