Κεντρική | Άρθρα | Κατασκευές | Μεταφόρτωση | YouTube Κανάλι

Select the desired language Greek English

Αρχική [Γνωρίζατε ότι...]
Γνωρίζατε ότι...

Κοιτάξτε τη διπλανή εικόνα. Αν πιστεύετε ότι αναπαριστά κάποιο άγαλμα της αρχαιότητας, τότε κάνατε λάθος. Το κατασκεύασμα αυτό είναι όντως αρχαίο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πρόκειται για ένα απλό άγαλμα. Όσο και να σας φανεί περίεργο, είναι ένα ΡΟΜΠΟΤ με τη μορφή αγάλματος.
Το συγκεκριμένο αυτόματο (=η αρχαία Ελληνική λέξη για το ρομπότ) κατασκευάστηκε από έναν μηχανικό της γνωστής σχολής της Αλεξάνδρειας, τον Φίλωνα τον Βυζάντιο. Ο Φίλων ο Βυζάντιος υπήρξε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Κτησίβιο (του οποίου ήταν και μαθητής) και τον Ήρωνα τον Αλεξανδρινό.
Όταν τοποθετούσες ένα άδειο κύπελλο στο αριστερό χέρι του ρομπότ (το οποίο ήταν σε έκταση), τότε αυτό κατέβαινε (από το βάρος) και πλησίαζε το ακίνητο δεξιό χέρι, που κρατούσε μια οινοχόη. Όταν έφτανε στην οινοχόη, το αυτόματο γέμιζε τη φιάλη με τόσο ποτό, όσο ήθελε κάποιος να πιει. Στη συνέχεια έριχνε νερό, το οποίο αναμειγνυόταν με το ποτό (το ποτό στην αρχαία Ελλάδα, πρέπει να ήταν πολύ δυνατό και για αυτό να απαιτούσε αραίωση).
Ο Φίλων περιγράφει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας του αυτομάτου καθώς και τον τρόπο κατασκευής του.
Η αυτόματη θεραπαινίδα του Φίλωνος

Σημειώσεις

Η εικόνα που βλέπετε στην φωτογραφία σχεδιάστηκε από τον Γάλλο ερευνητή Carra de Vaux, ο οποίος και μετέφρασε στα Γαλλικά το μεγάλο έργο του Φίλωνα, από 2 λατινικά και αραβικά χειρόγραφα (Δυστυχώς το αρχικό κείμενο δεν έχει σωθεί στα Ελληνικά).
Με βάση τις περιγραφές του Φίλωνα το ρομποτικό άγαλμα πρέπει να έμοιαζε όπως φαίνεται στην εικόνα.
(H εικόνα προέρχεται από το βιβλίο του Χρήστου Δ. Λάζου, Μηχανική και Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα, εκδόσεις Αίολος).
Προηγούμενο
Ο Αριστοτέλης και οι μέλισσες
 
Δημιουργήθηκε: 14/07/2005
Ενημερώθηκε: 14/08/2011

Κεντρική | Άρθρα | Κατασκευές | Μεταφόρτωση | YouTube Κανάλι
Πνευματικά δικαιώματα © 1999-2011 Δημήτρης Πιπερίδης. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος