Κεντρική | Άρθρα | Κατασκευές | Μεταφόρτωση | YouTube Κανάλι

Select the desired language Greek English

Αρχική [Είστε εδώ...]
Ολική καταστροφή!

Μόλις τέσσερις μέρες πριν το ξέσπασμα της πύρινης λαίλαπας στην Πελοπόννησο, ήμουν μαζί με την οικογένειά μου στο πατρικό σπίτι της μητέρας μου. Σήμερα έχουν μείνει μόνο αποκαΐδια. Ολοκληρωτική καταστροφή! Πρόκειται για ένα ιστορικό σπίτι, πάνω από 100 χρόνια, που επέζησε από τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Άντεξε ακόμα και το σεισμό που έπληξε την περιοχή το 1965, από τον οποίο καταστράφηκε σχεδόν όλο το χωριό του Τριπόταμου. Παρόλα αυτά μια φωτιά ήταν αρκετή να το καταστρέψει και αυτό γιατί το ανοργάνωτο Ελληνικό κράτος ήταν αδύνατον να προστατέψει αυτό το μικρό κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας.

Τώρα το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να διατηρήσω τη μνήμη αυτού του σπιτιού που χάραξε τη ζωή μου. Κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη συναισθηματική αξία. Η καταστροφή του ήταν μια μεγάλη απώλεια για την οικογένειά μου.

 

Μερικά βίντεο ως ένδειξη της ολοκληρωτικής καταστροφής:
Εξωτερικός χώρος
Εσωτερικός χώρος

Φωτογραφίες


13/07/2007

27/08/2007

Φωτογραφίες λίγο πριν και μετά τη μεγάλη φωτιά

Περισσότερα

Τον Αύγουστο έχασαν τη ζωή τους 70 άνθρωποι από τις πυρκαγιές που έπληξαν την Πελοπόννησο και την Εύβοια. Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες χάθηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους και καταστράφηκαν  πολλά σπίτια. Ένα από τα σπίτια αυτά ήταν και το πατρικό της μητέρας μου, στον Τριπόταμο Αρκαδίας (10 χιλιόμετρα έξω από την Μεγαλόπολη). Επρόκειτο για ένα ιστορικό πέτρινο σπίτι άνω των 100 ετών, το οποίο και άντεξε δύο παγκοσμίους πολέμους. Το 1940 χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο από τους Γερμανούς. Κατόπιν στέγασε την βασιλική υπηρεσία για την ανακατασκευή των σπιτιών της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον υπήρξε ένα από τα ελάχιστα σπίτια που άντεξαν στον μεγάλο σεισμό που κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά το χωριό. Δυστυχώς όμως το φετινό καλοκαίρι κάηκε εντελώς από την μεγάλη φωτιά, αφού δεν υπήρξε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα να σβήσει τις φλόγες που «εξολόθρευσαν» ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Ο Τριπόταμος Αρκαδίας ανήκει στον δήμο της Μεγαλόπολης, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για την καταστροφή που υπέστη το χωριό μιας, αφού δεν έστειλε την πυροσβεστική σε κανένα φυσικά χωριό που ανήκε στο δήμο του. Ενδιαφέρθηκε μόνο να σώσει την Μεγαλόπολη ενώ τα υπόλοιπα χωριά κρίθηκαν περιττά από τις αρμόδιες τοπικές αρχές. Ο συγκεκριμένος δήμος εισπράττει κάθε φορά τα δημοτικά τέλη και για την προστασία των δημοτικών του διαμερισμάτων αδιαφορεί παντελώς. Αλλά τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς από έναν δήμο που αδιαφορεί για το αρχαίο θέατρο του και έχει μετατρέψει σε αποχέτευση τον ποταμό Αλφειό;

Δυστυχώς το σπίτι δεν πρόκειται να ξαναχτιστεί και ότι ιστορικό κειμήλιο βρίσκονταν σε αυτό έγινε πλέον στάχτη.

Δημιουργήθηκε: 30/08/2007
Ενημερώθηκε: -

Κεντρική | Άρθρα | Κατασκευές | Μεταφόρτωση | YouTube Κανάλι
Πνευματικά δικαιώματα © 1999-2011 Δημήτρης Πιπερίδης. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος